• 瀏覽: 718,174
  • 回覆: 1,141
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-4-5 01:11 PM 發表

相反地, 我都覺得你們來來去去差不多東西好多次. 其實根本冇意思.
1) 你們 "真反中", 你話去鬧 "真反中"?
2) 東南西北方國家都自稱民主包括中國, 用你比喻,  "真反中"無錯.

你認為不可行, 因為你無認識民主 ...
特朗普民意爆燈都up得出?你係唔係從來唔睇國際新聞?

民主選舉,勝出的候選人只會對支持者有公信力,所以只有在大比數勝出的情況下才有你講的效果。

連民主都唔知係乜就不停講有民主就係完美,真係無謂出嚟獻醜。

泛民毒果所謂嘅民主,*只*係少數服從多數,即係人多蝦人少,無講過會對社會好。

引用:
原帖由 WongManTak 於 7/4/2017 10:48 發表
中共獻醜?
親共人士反民主變了反中!
中共式民主:

中華人民共和國憲法
序 言
中國各族人民將繼續在中囯共產黨領導下,在馬克思列寧主義、毛澤東思想、鄧小平理論和“三個代表”重要思想指引下 ...
太少資料了,比多幾倍我,或者有興趣睇。

Anyway,民陣遊行越來越少人,六四集會又唔見得會多人,籌款會越來越少。你點努力,個趨勢都係越來越多人清醒。

你有無考慮轉工?

引用:
原帖由 caledis 於 2016-11-27 08:14 PM 發表

有人話要絕對民主咩?但係香港特首選舉連間接民主都冇。
咁我又好想問下你。“我要真普選”,,係要緊咩????

肥彭仲敢話優勝?  依家歐洲自己都係度爭取緊收緊政府權力(減少議會威脅)。。好明顯,佢地用行動話佐比全世界知: 我地依家個制度好有問題, 我地需要改變!!

事實證明「程序民主」不能保證「實質民主」

中國不求「程序民主」,而直接追求「實質民主」,其實比西方更先進

引用:
原帖由 bryan13 於 2016-11-28 11:35 AM 發表
巴西史上第1位民選女總統羅賽芙

到近期南韓朴槿惠

一人一票真著選出黎的,民主的好處,選左出黎唔岩,再選過,選到岩為止

脫歐同美國總統大選一樣,民主地選出黎結果不似預期--->要求二次脫歐公投 or 美國出現暴 ...
t

“選到啱為止”?
呵呵。

中國發展民主,不能照抄西方國家的民主方式。
必須按照中國國情去發展,所以中國堅持走符合自己的民主道路,發展有中國特色的社會主義,非常正確。

引用:
原帖由 奇葩奇葩 於 2017-5-29 08:18 PM 發表
中國發展民主,不能照抄西方國家的民主方式。
必須按照中國國情去發展,所以中國堅持走符合自己的民主道路,發展有中國特色的社會主義,非常正確。
非常同意. 鬼佬野盲目照搬番去中國用唔一定啱用. 何況係講緊已有好多仆哂街的例子的鬼佬民主制度.

香港廢青,老弱婦孺佔大多數,比佢地民主,情況就如大陸貪污一樣,
無腦選舉,為個人利益投票,人投我又投,選出的是男定女都唔知

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-11-27 06:58 PM 發表
現時不少香港人, 都相信民主制度是最好的. 民主制度的好處, 泛民陣營和媒體等常常說, 我就不花時間討論了. 但是很多人都沒想到其實民主制度不是完美, 沒想過民主制度也有不少缺點. 甚至可以說很多全心全意支持民主的 ...
原全同意!但點解尐極權強國有錢人同高官魚肉完老百姓都要移民劣質西方民主弱國,父母有個錢都要節衣縮食都要去劣質西方民主弱國上學,社會文教、科學尖端前源絕大部份都來自劣質西方民主弱國?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]