• 瀏覽: 718,180
  • 回覆: 1,141
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-3-27 10:21 PM 發表
中共自稱民主中國, 一用相反方向, 中共只會無法反駁, 不敢回應!

中共自稱民主中國, 即係中共唔係唯一的出路?
中共自稱民主中國, 即係中國唔係都適合民主, 即係中國唔係都適合中共? 即係中共唔係 ...
中國式的民主只是整個中共政府晉升機制入面的其中一部份, 同一般大家講緊的直接民主分別好大下. 中共政府晉升機制同直接民主兩者各有長短, 唔可以混為一談. 你攪清楚自己想講邊種先. 如果只是玩捉字蝨的話, 我就唔花時間回了.

引用:
原帖由 超能量 於 2017-3-26 10:57 PM 發表
泛民政棍和傳媒只有在撕裂的環境才能生存嘛,這叫"倚敵自重"!
的確. "在朝求穩, 在野求亂" 就係咁.

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-11-29 11:03 AM 發表

選左唔啱再選過, 再選又唔啱, 無限LOOP. 成個國家就咁無止境走下坡.
x 1

人有幾多個5年10年20年去浪費,地球上只有香港人,無其他競爭者?競爭者同香港一樣選完又選?

選舉唔洗經費?一次選舉經費幾多錢,選完又選幾錢埋單?參選者要畀經費?

呢筆選舉開支用喺醫療教育民生方面會唔會更好?幾多時間去觀察候選人?對家人親戚都一清二楚?

個個候選人選前包裝十全十美宣傳口號,選贏後口號能夠真材實料對抗真實現況,

有幾多利益持分者願意割讓己得利益斷自己米路?!連起棟公屋喺私樓隔離都反對喎!

反對派會畀機會唔係自己友有政績?反對派一定為民著想全無私心全無貪念?

現任者一定自私自利一定有貪念無為民著想?

從來唔會認為全民主下係最公平制度,以人頭去計,唔一定係最公平。利益會歸於人頭多嗰邊,而做唔到國家發展同平衡利益

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-3-29 01:50 AM 發表
中華人民共和國憲法講明民主, 只是你們無攪清楚自己反甚麼. 你們只是玩捉字蝨, 左閃右避, 因為你們背後的中共教材作者們不夠班, 無法反駁我. 你們從未見過中共東西相反方向, 你們話就唔花時間回了, 因為你們自己無攪 ...
無講過話反間接民主制喎師兄~只不過係話不應全盤按照西方的民主方式進行民主;E+中國晉升制都係一種間接民主黎,人人都可以做到黨員(只要你有足夠的能力),按照政績晉升,最終有機會成為領導人。只不過中國式民主同其他國家民主不一樣,係就說他不是民主國家,這樣很不公道的!

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-3-29 01:50 AM 發表
中華人民共和國憲法講明民主, 只是你們無攪清楚自己反甚麼. 你們只是玩捉字蝨, 左閃右避, 因為你們背後的中共教材作者們不夠班, 無法反駁我. 你們從未見過中共東西相反方向, 你們話就唔花時間回了, 因為你們自己無攪 ...
得啦得啦,總之我地鬧民主就係反共,讚民主都係反共。你點話點好啦,大家識你咁耐,知你係世外高人,我地明架啦!

=====

OK, 安撫完佢啦。其他正常人可以繼續討論番個帖的主題。

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-3-31 03:34 PM 發表

問題在於你們無攪清楚自己反甚麼親甚麼.
其實你們在反共.
得啦得啦, 我們在反共. 放心啦, 我地明架啦.

引用:
原帖由 WongManTak 於 2017-3-31 03:01 PM 發表

西方民主和中國都不是以人頭去計, 你反西方民主?
我只係反現今香港社會爭取中的制度,因為我認為不是最好,更不應消耗如此多社會資源去做呢件事

但我也沒有讚同中國現今制度,當國家富強到一個點時,應給予人民更多自由

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]