• 瀏覽: 718,208
  • 回覆: 1,141
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-11 03:55 AM 發表

選一個為自己服務既領導都係錯? E個係乜世界?
"群體要成功" - 我地係人唔係蟻呀!記然大家講到群體效益要捨卻個人利益,咁不如實實在在行共產制啦。同中國人講"群體成功",ED重唔係紙上談兵。中國 ...
當然係錯,因為你所講既就係做成自私自利的主因,大家只係為了自身利益就去選擇合乎自己利益的人。但莫忙記每個人的利益都有所不同,最後根本唔會可以維護到整體的利益。還有,你嗰種二元論真係嚇死人,乜講求群體效益就等如要行共產制?況且,為何你會認為共產制度就是有問題?以人類公平而言,為何有些地方的人就連食物都沒有,而你就可以大魚大肉?不是要說人類是平等的嗎?大家都有人權嗎?將地球所有資源都分配給所有人,每個人都同樣得到相同的資源,不是最平等嗎?哪為何說共產就有問題?現實中為何共產不能成功?咪就係所謂要人人都公平平等係沒有可能的囉。
叫你捨卻個人利益,就等如拾卻所有個人利益?要維護群體利益莫非就有錯誤嗎?現實就係現實,法治都係需要捨棄部份個人利益來維護整個群體的利益,社會才會穩定,人民生活才可以安定。
根本要能令一個國家成功,無論人民或當權者,都一樣需要捨棄個人利益去維謢群體利益,這才是正確的制度。可惜,大家即使明白獨裁制度的失敗是由於當權者以個人利益取代群體利益,卻不明白反過來的民主制度亦有相似的問題。民主制度走向極端就是民粹,正正就是某些國家正步向的地步,若然連這種道理都唔明白,反而以為人民利益就是全部,卻不顧慮群體效益,難怪民主制度越來越變質了。

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-2-11 09:57 PM 發表

當然係錯,因為你所講既就係做成自私自利的主因,大家只係為了自身利益就去選擇合乎自己利益的人。但莫忙記每個人的利益都有所不同,最後根本唔會可以維護到整體的利益。還有,你嗰種二元論真係嚇死人,乜 ...
你都係為拗而拗姐,一時話地球一時就話國家。究竟要世界大同定中國強大呀!中國人
共產制度冇問題呀,如果D領導人係真心行共產制度既話,最怕係D人渣領導人以共產之名獨裁統治人民以自肥。開頭就人人平等,跟住就當權者就俾其他人更加"平等"。ED咪血淋淋實現共產主意失敗既現代例子囉,亦都係所謂"叻人精英"係無制衡制度下點樣當權勞役"平庸人"囉。
不過你點叻都好,始終都有個天泥收你。真係天道循環,報應不爽。有時間就睇下外國初中都有教既 Animal Farm啦,一語道破果D以共產為名行獨裁為實既行為。

原文加番小小更新: 特朗普上任用行政命令禁止七個中東國家的人入境美國, 可以是一個多數人暴政的例子. 當然, 還好有美國法院守尾門, 暫時叫停了這個引起國際嘩然的措施. 這正正是我提到民主產生的問題, 要由其他機制解決.

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-2-10 10:21 PM 發表

首先,你以何標準來評定一個制度的好壞?其次,你的標準又是否真正可以用來評定一個制度?再者,即使你能評定一個制度較另一制度優勝,相信都唔會係每個國家都合適,最後是否又只會是紙上談兵,而到實際去實踐就 ...
講得好.

的確, 中共領導層明白唔可以默守成規, 所以進行改革開放, 中國先有今日的成就.

但香港好多民主教信徒, 信左民主係世上最好的制度, 思想就變得一成不變, 唔再去思考民主的問題和其他制度的可行性.

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-11 03:18 AM 發表

大陸窮既時候就要用共產黨鐵腕手段施政,E家富貴啦咪一樣係共產黨鐵腕管治,最多改個名叫"維穩"囉。其實乜環境,共產黨係既得利益者右點會俾機會你轉個莊呀。E家大陸有錢(其實好多邊遠地方都係好窮)你就話佢E一套 ...
你同好多反共的人一樣都有一個通病, 就係日日鬧中共, 日日鬧共產主義, 但就連大陸早已唔係行緊共產主義都唔知, 真正的自己都唔知自己鬧緊乜!

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-12 05:40 PM 發表

你同好多反共的人一樣都有一個通病, 就係日日鬧中共, 日日鬧共產主義, 但就連大陸早已唔係行緊共產主義都唔知, 真正的自己都唔知自己鬧緊乜!
算吧,他這種人只以為民主就係一切,民主就係最好,根本就唔會以現實去思考。中共完全唔會好似他咁樣,唔識得進步。中共領導人曾經都犯上錯誤,但中共領導人卻不會默守成規,知道要改變就去改變,當然他們都知道問題所在。回看中國80年代,中國人的生活條件係點?又看看現在又是如何呢?其實當年蘇聯還比中國強大,大家都在差不多的時間發生變化。蘇聯分裂成幾個國家,主要成為了俄羅斯,政治制度亦作出了改變。同時中國亦從共產主義中,改變成今天的制度。而成效如何,只要唔用偏見去理解,相信勝負都十分明顯。有啲人只係以為自己好偉大,好正義,卻唔明白何為「治國」。有啲人又唔肯去了解中國的國情,卻以為只有民主制度才是最好的。人地中央係靠實踐來改革制度,以解決國家最先要解決的問題,人民的温飽問題。若果用嗰啲人的紙上談兵理論去解決當年的問題,相信中國同蘇聯亦差不多。當然美國就最想中國如此啦,到時美國就一國獨大,唔會好似現今咁嘅局面了。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-12 05:16 PM 發表

講得好.

的確, 中共領導層明白唔可以默守成規, 所以進行改革開放, 中國先有今日的成就.

但香港好多民主教信徒, 信左民主係世上最好的制度, 思想就變得一成不變, 唔再去思考民主的問題和其他制度的 ...
用中國今日既經濟,讚中共開放改革政策對民生經濟帶來改進確係事實。但都富強左二十年以上啦,政治有冇寸進?唔通真係好似王毅講:"中國既民主就係食飽唔餓死"。中國已達"有中國特色既民主"極至。
的確, 中共領導層明白唔可以默守成規,繼續行共產大鑊飯只會俾人民反佢, 所以進行改革"開放",大攪經濟,一方面可令國家人民經濟生活改進,另一面亦可令人民將精神放係搵錢事上減少政治方面參與。希望用錢換中國人民既政治話語權從而鞏固共產黨霸權,同鄧小平當日想透過開放用錢換掌權者既權力一樣(可惜失敗左,班人錢右要權力右要)。係E個大方針下,錢點搵用乜方法搵冇問題,但講政治就一定唔得。因此E十幾二十年孕育一班畸型價值觀既新一代,只會用錢作為所有價值既量度工具(其實香港人都唔好得好多)。無論在香港,澳洲,加拿大。。都聽到: "無中國人既錢,你地一早死左啦"。右好似剛剛上報果位小一想派瑪利諾既家長講既野:"我地新移民交稅多過你",都反影左中國既"開放改革"對E兩代人帶泥乜野影響。如果ED就係你地祟拜既中國成就,繼續享受。
民主選舉制度係咪最好我唔知,但我相信佢係現有最公平既選舉制度。應該係咁,除非唔係。

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-2-12 08:31 PM 發表

算吧,他這種人只以為民主就係一切,民主就係最好,根本就唔會以現實去思考。中共完全唔會好似他咁樣,唔識得進步。中共領導人曾經都犯上錯誤,但中共領導人卻不會默守成規,知道要改變就去改變,當然他們都知道 ...
民主是最大的謊言! 民主是造就人民分化的主因.....台灣及香港就是最好例子, 沒民主時, 大家努友做事, 令到台灣及香港繁榮安定, 現在有了所謂民主化后, 大家都只顧玩政治, 家人同家人, 朋友同朋友之間有成見, 分化, c裂, 結果大家有眼看...

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-11-27 06:58 PM 發表
現時不少香港人, 都相信民主制度是最好的. 民主制度的好處, 泛民陣營和媒體等常常說, 我就不花時間討論了. 但是很多人都沒想到其實民主制度不是完美, 沒想過民主制度也有不少缺點. 甚至可以說很多全心全意支持民主的 ...
這個標題中的政客只適用於泛民政客,建制的政客有說過民粹的缺點,但民建聯確是民主建設聯盟,何嘗不是政客呢?

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-2-12 08:31 PM 發表

算吧,他這種人只以為民主就係一切,民主就係最好,根本就唔會以現實去思考。中共完全唔會好似他咁樣,唔識得進步。中共領導人曾經都犯上錯誤,但中共領導人卻不會默守成規,知道要改變就去改變,當然他們都知道 ...
同意. 中共能從過去的錯誤吸取經驗, 不斷改進, 以至有今日的成功. 反觀班盲反共, 只係一直活在過去, 不斷對中共過去的錯誤咒罵, 但對中共今日的成功就視而不見.

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-13 12:38 PM 發表

用中國今日既經濟,讚中共開放改革政策對民生經濟帶來改進確係事實。但都富強左二十年以上啦,政治有冇寸進?唔通真係好似王毅講:"中國既民主就係食飽唔餓死"。中國已達"有中國特色既民主"極至。
的確, 中共領導 ...
總之中共會繼續進步. 而進步的方向, 冇必要亦唔應該朝絕對民主的方向.

似為有錢大哂, 亦唔係內地人先有的問題, 香港人早就已經係咁. 只係而家內地富貴左, 香港人先從以前 "有錢大哂" 的年代改口變成識話 "錢唔係萬能". 以為有錢大哂當然唔係好現象, 希望日後會由教育著手改變. 但以為因為冇民主先會令人覺得有錢大哂, 就肯定大錯特錯, 毫無邏輯.

引用:
原帖由 mars1 於 2017-2-13 11:39 PM 發表

這個標題中的政客只適用於泛民政客,建制的政客有說過民粹的缺點,但民建聯確是民主建設聯盟,何嘗不是政客呢?
呵呵, 有point.
不過就算建制議員, 都一樣要通過選舉先會做到議員, 所以佢地講民主的問題都唔會講得太大聲. 唯有我地呢D唔會直接從民主制度中得益的人發下聲了.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-14 12:26 PM 發表

總之中共會繼續進步. 而進步的方向, 冇必要亦唔應該朝絕對民主的方向.

似為有錢大哂, 亦唔係內地人先有的問題, 香港人早就已經係咁. 只係而家內地富貴左, 香港人先從以前 "有錢大哂" 的年代改口變成識話 "錢唔係 ...
講內地人唔係得香港人,如果你有澳洲,加拿大,美國朋友,你問下對中國新移民睇法就知。當然你可以話係"憎人富貴"表現。
我不嬲都講香港人唔好得好多,但唔會咁揚囉。你可能會講ED係內地人率真性格既可愛表現。
文革既飢餓遊戲已經令中國人對生存對利益可以有幾盡去到幾盡。開放改革,令大家有絕對搵錢機會但道德教育就欠缺(愛國教育就好多)。大家都用當年文革既生存方法在社會生活,只要能達到目的,那怕殺人犯法。開放改革確係對人民生活國家經濟有改進,但是否完全冇瑕,有代討論。

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-15 02:56 AM 發表

講內地人唔係得香港人,如果你有澳洲,加拿大,美國朋友,你問下對中國新移民睇法就知。當然你可以話係"憎人富貴"表現。
我不嬲都講香港人唔好得好多,但唔會咁揚囉。你可能會講ED係內地人率真性格既可愛表現。
...
香港人早就出左名. 大陸人近年有錢後就追上.

不過其實大陸人出名的主要都係班細個時冇咩教養的爆發戶, 或者鄉下出來的大鄉里. (而家大陸遊客在海外生事的, 都係大媽, 阿叔多.) 如果你有接觸過大陸人的話, 會知而家新一代後生的大陸人會好好多. 佢地大部份都識得守規矩, 其至反而怕自己出外時有咩行為做得唔好而格外小心.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-16 04:56 PM 發表

香港人早就出左名. 大陸人近年有錢後就追上.

不過其實大陸人出名的主要都係班細個時冇咩教養的爆發戶, 或者鄉下出來的大鄉里. (而家大陸遊客在海外生事的, 都係大媽, 阿叔多.) 如果你有接觸過大陸人的話, 會知而 ...
E點同意

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]