• 瀏覽: 6,567
  • 回覆: 42
以十份一之軍力打低對手統一
又抽低美國佬
有冇佢既事績分享下

喜信!
本c令正式收埋波e做招財貓 注朋日期15-7-2013
你睇!波e來la
[ 波e ar~誰刀喜歡你!
    wa~v~where~~wa~wu!.....]
   當然啦!呢啲就叫「運籌帷幄、決策千里」嘅軍事奇才嘞,在中南海就可以下命令叫前線將領彭德懷點樣打十五國聯軍喎!
引用:
原帖由 便便空軍總司令 於 2013-3-7 10:25 PM 發表
又抽低美國佬
有冇佢既事績分享下

東方紅 太陽升

阿便便!點解呢排唔玩金融版而走咗嚟軍版呀?
引用:
原帖由 便便空軍總司令 於 2013-3-7 10:25 PM 發表
又抽低美國佬
有冇佢既事績分享下

引用:
原帖由 便便空軍總司令 於 2013-3-8 11:25 AM 發表
又抽低美國佬
有冇佢既事績分享下
前線行軍打仗根本不是他,何來軍神
真正帶兵打仗出色是林彪,彭德懷,朱德,劉伯承,許世友及鄧小平等等這群大將,就算李宗仁領兵打仗都比毛澤東出色

引用:
原帖由 今生何求 於 2013-3-8 11:30 AM 發表
   當然啦!呢啲就叫「運籌帷幄、決策千里」嘅軍事奇才嘞,在中南海就可以下命令叫前線將領彭德懷點樣打十五國聯軍喎!
彭德懷好似唔多聽話,毛仲要用佢

引用:
原帖由 y-0- 於 2013-3-8 01:40 PM 發表

真正帶兵打仗出色是林彪,彭德懷,朱德,劉伯承,許世友及鄧小平等等這群大將,就算李宗仁領兵打仗都比毛澤東出色
共軍最強就係洗腦
冇領導力點會咁,前線是將軍,咁決策同謀略呢
我認為2者比帶(冰)能力重要

鄧小平係一個強人,不可多得既人才
歷史己證明,小弟80s

引用:
原帖由 今生何求 於 2013-3-8 11:39 AM 發表
   阿便便!點解呢排唔玩金融版而走咗嚟軍版呀?
金融冇乜特別,上上落落,工作姐

乜作為統帥, 戰略決策都要親身帶兵, 先至叫做出色?
引用:
原帖由 y-0- 於 2013-3-8 01:40 PM 發表

呢個就係老毛同老蔣既分別,老毛最多都係俾指示俾目標,
老蔣就連一個師一個軍一個兵要點打仗都事必躬親,
結果步希特勒後塵

引用:
原帖由 黑魔君 於 2013-3-8 02:05 PM 發表
結果步希特勒後塵
而且老毛手下還有個特務統帥周恩來,加上猛將如雲。這是老蔣羨慕一世也不能得的精英人材集團。
打天下就是這麼有趣,就像劉邦,項羽的故事吧!

老毛手下嘅高級將領, 有一半係蔣老先生送嘅。

蔣老先生不單係老共嘅運輸大隊長, 也是老共嘅人才培訓專員
引用:
原帖由 GP03SE 於 2013-3-8 02:21 PM 發表

而且老毛手下還有個特務統帥周恩來,加上猛將如雲。這是老蔣羨慕一世也不能得的精英人材集團。
打天下就是這麼有趣,就像劉邦,項羽的故事吧!

引用:
原帖由 黑魔君 於 2013-3-8 02:05 PM 發表
結果步希特勒後塵
老蔣本身就是將領出身的人,軍事指揮上可是比只做到中士的宅希好多了

老蔣會輸的最大問題是民國政府的根基本身就很不穩,建國到30年代還是處於內戰狀態
但這點不能怪老蔣因為民國建國時本身最大的問題就是沒有自己的軍隊,
即使到二戰中的國軍事實上也只是有少部份是直接聽命於民國政府其餘的都是軍閥勢力
而到戰後的內戰因為民國政府在戰時的消耗而令其對軍閥的影響縮小結果就是和中共打起來時有不少軍閥就倒戈了,
而且國共內戰共軍有不少人都是被老蔣解編了的偽軍(飯碗丟了所以去中共那邊開飯)

引用:
原帖由 Arthur_Everett 於 2013-3-8 02:26 PM 發表
老毛手下嘅高級將領, 有一半係蔣老先生送嘅。

蔣老先生不單係老共嘅運輸大隊長, 也是老共嘅人才培訓專員。
始終佢係校長,但得不得將領心願誠服地效勞,又是另一回事了!

你地講果D,邊度有得睇詳情

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]