• 瀏覽: 15,371
  • 回覆: 114
引用:
原帖由 abc200789 於 2011-3-2 11:14 AM 發表
唔明點解D 人因為有6千蚊派就唔再遊行...
而家好多其他問題未解決....一話派錢個個變哂
我都唔明, 用呢筆錢設立基金, 攪長遠既社會福利會唔會更好更長遠呢?

有錢既時候就派, 冇錢呢? 咪又係中產俾錢...

派錢又吵唔派又吵
真係煩

我就好開心啦
肯定去旅行賀一賀先得

引用:
原帖由 miceandcat 於 2011-3-2 11:42 AM 發表
何 俊 仁 : 預 算 案 修 訂 未 能 回 應 市 民 對 壓 抑 樓 價 訴 求

包 括 樓 價 飆 升 令 年 青 人 未 能 置 業 , 以 及 全 民 退 休 和 教 育 等 問 題 , 認 為 跟 民 意 仍 有 落 差 。  
點解年青人一定要置業!?

唔遊行啦

引用:
原帖由 kathygill 於 2011-3-2 12:09 PM 發表
派錢又吵唔派又吵
真係煩

我就好開心啦
肯定去旅行賀一賀先得
任何政策都會有人嘈... 只要最少人反對就得la...
我個point好簡單... 只要不注資強積金... 就收貨了...

如果派錢... 當然好好...

呢個政府... 你唔使旨意佢會有咩長遠政策有利香港... d錢留番比自己都好...

good job!

引用:
原帖由 abc200789 於 2011-3-2 11:39 AM 發表
講真我覺得要搞低個樓價先岩...
而家D租金貴到飛起...想租私人樓又太貴....
公屋又唔夠資格申請...
點解要搞低個樓價!? 如果單純住屋問題, 應該係新界起多點公屋, 放寬申請資格, 人人有屋住.

如果d人想政府搞低個樓價, 只係想俾機會佢地買樓投資的話, 我就極不贊同了.

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2011-3-2 12:21 PM 發表

任何政策都會有人嘈... 只要最少人反對就得la...
我個point好簡單... 只要不注資強積金... 就收貨了...

如果派錢... 當然好好...

呢個政府... 你唔使旨意佢會有咩長遠政策有利香港... d錢留番比自己都好 ...
同意不注資強積金呀.

但係好心呢個政府, 冇長遠政策有利香港既, 就儲起d 錢, 下幾年減下稅啦. 有錢就派, 冇錢又係向納稅人埋手...

引用:
原帖由 miceandcat 於 2011-3-2 11:41 AM 發表
湯 家 驊 : 曾 俊 華 急 轉 彎   泛 民 如 期 周 日 發 起 遊 行

公 民 黨 立 法 會 議 員 湯 家 驊 認 為 , 財 政 司 司 長 曾 俊 華 宣 布 向 18 歲 或 以 上 的 市 民 派 錢 6 千 元 , 納 稅 人 又 可 獲 退 ...
叫佢地唔好搞咁多野啦,而家政府都派錢啦,咪唔好遊行囉,佢地係咪想與民為敵先

財爺係派就將今年盈餘派Q哂佢啦!

派六千都唔係好方法囉........佢派六千仲有稅退...咁搵2,3萬個D仆街咪好好搵.....窮人又仲窮...富有個D仲富有.....根本無解決貧富問題.......政府都係諗D唔諗D.....仲有點解公務員都有得拎....佢地根本係用緊立稅既人.....福利咩都好過人仲有咁多好野比佢地.........完全痴膠線

引用:
原帖由 kboy518 於 2011-3-2 01:06 PM 發表
派六千都唔係好方法囉........佢派六千仲有稅退...咁搵2,3萬個D仆街咪好好搵.....窮人又仲窮...富有個D仲富有.....根本無解決貧富問題.......政府都係諗D唔諗D.....仲有點解公務員都有得拎....佢地根本係用緊立稅既人 ...
反來來想, 冇交稅既人有6000 , 錢從何來? 咪又係你口中那班 pk 中產, 商家既稅款... 所以退稅好合理喎

leeD咪又係佢老頂ge主意佢最興就係用掩口費lee招

搵 2, 3 萬呢班人先係最慘

亦唔見得派錢可以解決貧窮問題
引用:
原帖由 kboy518 於 2011-3-2 01:06 PM 發表
派六千都唔係好方法囉........佢派六千仲有稅退...咁搵2,3萬個D仆街咪好好搵.....窮人又仲窮...富有個D仲富有.....根本無解決貧富問題.......政府都係諗D唔諗D.....仲有點解公務員都有得拎....佢地根本係用緊立稅既人 ...

派又嘈
5派又嘈
想點能樣呀你地呀?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]