• 瀏覽: 14,350
  • 回覆: 114
引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2009-8-19 05:23 PM 發表
我係指"蘇聯"~
全因核武當初法國研究過,蘇聯裝甲群10日就可以打到去法國所以用一早部署好用核武反擊

引用:
原帖由 dottim2009 於 2009-8-19 05:47 PM 發表
看了這麼多,大致有個總結。
反共反中人士打死就幾個觀點:
1、解放軍打贏完全是對手運氣不好,解放軍勿論哪場戰鬥勝利都是行運得來的。
2、解放軍但凡打贏一場戰爭都是付出慘重代價的。
3、強敵之所以會敗,都是 ...
沒人提出過這幾點,我提出的直接在美軍在戰場上基本上得到勝利(全因b-52),不過係最后被騙走左........你話我d認據假,你自己快d提出原因

解放軍就是不怕死,兩軍對疊勇者勝,所以被冠以"陸戰之王"

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2009-8-19 06:09 PM 發表
解放軍就是不怕死,兩軍對疊勇者勝,所以被冠以"陸戰之王"
家陣幾多年代........"兩軍對疊勇者勝"己經過晒時,而家鬥軍備.......

錯~軍隊的意志和戰意才最重要.當然,依家解放軍都要配備現代訊息化裝備,所以我錦講句解放軍絕對是陸地上任何國家都不想面對的"猛虎"

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2009-8-19 06:23 PM 發表
錯~軍隊的意志和戰意才最重要.當然,依家解放軍都要配備現代訊息化裝備,所以我錦講句解放軍絕對是陸地上任何國家都不想面對的"猛虎"
如果你咁講,咖哩國仲勁

係咩?我悌唔倒印軍有呢份意志和戰意禾,印度是個遇戰即降的國家,曾被值民幾次

引用:
原帖由 花子果 於 2009-8-18 01:55 PM 發表
懲越之戰戰事之慘烈,港人熟悉的歌曲《血染的風采》原來就是一首謳歌懲越之戰邊防戰士的歌。

也許我告別 將不再回來
  你是否理解 你是否明白
  也許我倒下 將不再起來
  你是否還要 永久的期 ...
這首歌一經在內地已經很多年聽不到了!

引用:
原帖由 ringoyau92 於 2009-8-19 06:13 PM 發表
家陣幾多年代........"兩軍對疊勇者勝"己經過晒時,而家鬥軍備.......
唔係"狹路相逢勇者勝"咩

引用:
原帖由 ringoyau92 於 2009-8-19 05:00 PM 發表
俄羅斯裝甲群就係勁數量.......係完全檔吾往.........再加上仲有對地攻擊機..........
強國大戰梗係用戰術核彈開路= =
多有乜用.....

引用:
原帖由 ringoyau92 於 2009-8-19 06:13 PM 發表
阿富汗, 伊戰家下打緊,
鬥軍備 ??!!

引用:
原帖由 wwcheng 於 2009-8-18 11:09 PM 發表

如果你認為中越雙方以埋身肉搏戰鬥模式, 中國都只是傷亡4000人而越軍傷亡數萬人的話, 那就沒有話說了!
唔知大家幾多歲, 中越戰爭時有多大, 我只是記得當時戰爭後期, 解放軍因傷亡太大, 成都軍區後備兵源用盡, 需要從其他軍區急調步隊增緩, 而成都軍區總兵力超過二+八萬人.

引用:
原帖由 kkngtm 於 2009-8-19 21:42 發表

唔知大家幾多歲, 中越戰爭時有多大, 我只是記得當時戰爭後期, 解放軍因傷亡太大, 成都軍區後備兵源用盡, 需要從其他軍區急調步隊增緩, 而成都軍區總兵力超過二+八萬人.
據我所知, 當年解放軍醫療系統接近崩潰, 大量傷員要用火車送到廣東等地醫院醫治!

而廣州火車站有大量補員, 等候火車去中越邊境!

一個南打北
一個北打南
點同

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]