• 瀏覽: 6,559
  • 回覆: 117
引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-17 05:43 PM 發表

自己去查下其他國家既晉升制度.....

高級士官,唔少都有大學學歷,甚至係讀完Grad. School

另外,係少尉,下面無心既!!

況且,就算係美軍入面,Enlist一樣可以去申請OCS去做Officer
算把啦,樓主呢d人一時講解放軍,一時講美軍,炒埋一碟
唔夠人講果又會拉其他軍隊

係陸軍大學畢業,
再當兵,
咁退伍後情況應該唔差得去邊

但係如果有才能,
只有參軍可以名列史冊

而且,人生得幾多個十年,人只能活一次
死就轟轟烈烈.

樓主一向都鍾意開膠post架, 大部份討論區都見過佢

我唔同意呢個主題,不過更唔同意你有呢種念頭,因為你只會係你青史留名之前就死

雖然樓主係太偏激,但除非係覺自己有為理想犠生既精神,吳係就咪當兵浪費光陰.......

不過如果自己個國家比人入侵...............o甘就算當兵死左都唔算係冇價值bo...........

當兵更係笨啦..
但都及唔上只識係電腦上吹水做膠仔...
一味冇POINT又死雞撐飯蓋既人ON居
可能係自卑心作祟

引用:
原帖由 黑魔君 於 2009-8-17 08:22 PM 發表
我唔同意呢個主題,不過更唔同意你有呢種念頭,因為你只會係你青史留名之前就死
如果人人都名留青史,本史書咪寫爆左.
a,d完全係一看才能,二看運氣了.

引用:
原帖由 game西 於 2009-8-16 23:40 發表
唔好打咁多槍game~

你都快d返黎現實啦~
叫人唔好打咁多槍game@@
好一個game西
正一西佬
睇個名就知係膠神

引用:
原帖由 ZKZZ 於 2009-8-17 21:04 發表
不過如果自己個國家比人入侵...............o甘就算當兵死左都唔算係冇價值bo...........
保衛國家而戰死先有價值

引用:
原帖由 ttt567 於 2009-8-18 03:29 AM 發表
當兵更係笨啦..
但都及唔上只識係電腦上吹水做膠仔...
一味冇POINT又死雞撐飯蓋既人ON居
可能係自卑心作祟
點解你要罵自己?

引用:
原帖由 wisebest209 於 2009-8-18 08:02 AM 發表

保衛國家而戰死先有價值
保衛國家而戰死不一定有價值
保衛自由而戰死先有價值
使敵人為國捐軀更加有價值

有時是身𣎴由己

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]