• 瀏覽: 2,242
  • 回覆: 24
  • 追帖: 1
買了F-35保養卻沒跟上,單價一億美元,摔掉可不是鬧著玩
正沙Hi

軍情瞭望台 挪威也買到F-35了,在挪威準備好在短短的就個月後迎接其首批F-35時,國防部的高級官員在擔心洛克希德-馬丁公司並沒有為支持F-35的國外客戶維護做好準備。根據挪威空軍軍官的消息,該國計劃在聯合攻擊戰鬥機在11月一抵達挪威就將其投入訓練,但是洛克希德馬丁只能證明它能夠成功地將飛機從生產線上發貨,之後該公司並不負責,仍有待證明F-35所謂可靠的動力系統在第二天就否不出現故障。洛馬認為F-35沒有問題,但保養卻有點跟不上。
以至於挪威空軍已經確定了一定數量的風險操作,目前正在和F-35聯合項目辦公室、洛克希德和發動機生產商普惠共同工作來降低風險。

挪威空軍拿到F-35後立刻進入訓練,快速形成初步作戰能力,所有的事情都開始執行,但洛馬顯然沒有做好支持維護挪威境內的F-35的工作。目前這裡就存在風險,如果洛馬技術支持不到位,可能造成F-35出現事故,最後被坑的還是挪威空軍。
洛克希德及其合作夥伴正在聯合生產F-35各種型號,從現在到2020年,全球大約增加30個F-35基地,洛馬認為這是一項龐大的任務。挪威空軍的擔心並非空穴來風,洛克希德目前還沒有及時提供必要備件、設備和支持的能力,以及同時提供挪威和八個其他參與國特殊法律和規則下的導航系統。

挪威空軍司令認為,洛克希德-馬丁真的需要提高在支持方面的工作,總之,參與國們期待一個無縫對接的全球支持解決方案。

由於美國空軍訂單最多,目前洛馬把系統支持的精力放在美軍這邊,其他參與國的F-35數量少,而且國家多,自然也就怠慢了。挪威空軍參謀長滕耶·斯金納蘭德准將也發話了,直接指出F-35存在關鍵性的問題,單價超過1億美元的戰鬥機竟然沒有嚴密的交接時間表,如果因為系統維護更不上導致F-35事故,那麼1億美元摔掉不是鬧著玩

原文網址:https://kknews.cc/military/r94l36r.html

買架拉利好過.

未能提供合約中訂明的服務
是不是叫違約?

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-2-17 08:44 PM 發表
未能提供合約中訂明的服務
是不是叫違約?
要問老土人或勞嘈佳,亦可問殺意龍C兄.

買賣既野,你情我願。
—係要,—係唔要,咪同我講今時今日,咁既服務態度唔夠呀!

引用:
原帖由 tinghimw 於 2017-2-17 09:51 PM 發表
買賣既野,你情我願。
CLS...一級價錢無星級服務...叫佢食X啦!!!!!不過星級服務要不要錢?

引用:
原帖由 tinghimw 於 2017-2-17 09:51 PM 發表
買賣既野,你情我願。
買個魯皤番來唔比插..買架跑車番來唔比踩..買支雪茄番來唔比點火..擺錢入銀行唔比提....買隻X蛋番來唔比震..只要同佢講買賣既野,你情我願。學到野.

軍火買賣售后服務一定是大陸最好

引用:
原帖由 KZRTO 於 2017-2-17 10:18 PM 發表

買個魯皤番來唔比插..買架跑車番來唔比踩..買支雪茄番來唔比點火..擺錢入銀行唔比提....買隻X蛋番來唔比震..只要同佢講買賣既野,你情我願。學到野.
唔係咁既咩?
當年買嗰microsoft 軟件,唔可以裝第二部機,hang 機叫正常現像,搞好啲 bugs 就叫昇級要另外比錢,用耐咗又話唔支援,整啲新功能黎又話你部機硬件唔上……
在美國呢啲叫商業奇才呀!

F35而家有的少問題,係正常嘅,搞好哂所有野時,就要比錢昇級架啦!
除咗以色列,有邊個可以自巳搞惦?

引用:
原帖由 tinghimw 於 2017-2-18 01:19 發表

唔係咁既咩?
當年買嗰microsoft 軟件,唔可以裝第二部機,hang 機叫正常現像,搞好啲 bugs 就叫昇級要另外比錢,用耐咗又話唔支援,整啲新功能黎又話你部機硬件唔上……

F35而家 ...
視窗100蚊套
肥電要一億
層次差好遠

引用:
原帖由 tinghimw 於 2017-2-18 01:19 AM 發表

唔係咁既咩?

F35而家 ...
如果我係三歲IQ零蛋兒童或食開尾久飯的擦鞋仔,我必定覺得你說的非常有道理,我一定比個讚你,順便幫老尾洗底漂白。可惜我不是,你留這些言否想秋爆肥電,說明買肥電是多麽的不實用呢。

引用:
原帖由 KZRTO 於 2017-2-18 12:25 PM 發表

如果我係三歲IQ零蛋兒童或食開尾久飯的擦鞋仔,我必定覺得你說的非常有道理,我一定比個讚你,順便幫老尾洗底漂白。可惜我不是,你留這些言否想秋爆肥電,說明買肥電是多麽的不實用呢。
肥電實唔實用睇㸃睇,但搞其他國家—筆係肯定。
若Microsoft嘅手法在F35重現。對美國黎講係起值啦!

1億美金對一個成熟國家黎講唔算係咩數,貨物出門不作退換,合理,要保養就另加錢3年上門維修,×億元

引用:
原帖由 tinghimw 於 2017-2-18 01:19 AM 發表

唔係咁既咩?

F35而家 ...
英法應該可以

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]