• 瀏覽: 1,344
  • 回覆: 12
近日天氣炎熱,進入用電高峰期,廣東地區用電需求大 ...

不少網民將矛頭指向南方電網,更反問南方電網電量不足,為何還要爭取與香港進行聯網。亦有網民笑指聯網是為了讓香港電救中國。事實上,近日有多個中國城市及地區都宣佈進行計劃停電,看來中國電網的供電能力,還是稍遜一籌。

好能彩當初企硬冇聯網

新聞來源連結:
https://unwire.hk/2018/05/29/china-blackout/fun-tech/

不少網民將矛頭指向南方電網,更反問南方電網電量不足,為何還要爭取與香港進行聯網。亦有網民笑指聯網是為了讓香港電救中國。事實上,近日有多個中國城市及地區都宣佈進行計劃停電,看來中國電網的供電能力,還是稍遜一籌。

強呀, 我的國

引用:
原帖由 日本美國火星 於 2018-5-29 11:11 PM 發表
不少網民將矛頭指向南方電網,更反問南方電網電量不足,為何還要爭取與香港進行聯網。亦有網民笑指聯網是為了讓香港電救中國。事實上,近日有多個中國城市及地區都宣佈進行計劃停電,看來中國電網的供電能力,還是稍遜一籌。 ...
稍遜一籌!
根本個基組就冇可能有咁嘅發電量, 明明係報大兩三倍發電功能, 而家要用電嘅時候咪冇囉。

衞星田

唔系講到大陸太陽能好勁架咩

引用:
原帖由 陳晴 於 2018-5-29 11:56 PM 發表
唔系講到大陸太陽能好勁架咩
講米勁

PK,又唔夠電,但又要強推全電車............乜國策

引用:
原帖由 陳晴 於 2018-5-30 12:13 AM 發表
PK,又唔夠電,但又要強推全電車............乜國策
一個亂

引用:
原帖由 日本美國火星 於 29-5-2018 11:10 PM 發表
近日天氣炎熱,進入用電高峰期,廣東地區用電需求大 ...

好能彩當初企硬冇聯網
又係發改委惹的禍
發改委玩『計劃電、市場煤』,煤炭價格由自由市場定價,但消費者電價卻由阿爺規定
近幾年發電用的煤炭價格飆升,但阿爺怕刺激通脹,反而逼令發電企業減電費
發電廠發一度蝕一度,所以電企唔再投資建新發電廠
冬天未有問題,但一到炎夏,戶戶開冷氣,耗電驚人,立即爆煲

一個管理混亂的國家

怕通漲,限煤價。但D樓又係咁升?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]