• 瀏覽: 3,667
  • 回覆: 44
+10
希望大家可以分享⋯⋯⋯懂得互相幫助⋯⋯⋯珍惜⋯⋯⋯施比受更有福 It is more blessed to give than⋯⋯⋯

新聞來源連結:
https://etw.nextdigital.com.hk/article/3_58055690

我呢個星期日去支持下佢

可憐之人, 自有可恨之處

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2018-4-16 03:14 PM 發表
我呢個星期日去支持下佢
C主⋯⋯⋯謝謝⋯⋯⋯

明哥衣家都無咩派飯, 一變做社企就好多人要出糧, 香港政府咁有錢, 令市民飽暖的任務應係政府, 唔係用來俾來做show!

香港地方雖然細⋯⋯⋯回歸20年有多由一班擦鞋吹水自肥完完全全無工作能力高官帶領下⋯⋯⋯好多市民被迫住幾十尺豪宅租金價改建僭建劏房甚至淪落到要瞓快餐店公園天橋底⋯⋯⋯希望市民發揮一點燭光力量愛心再次令香港發光發亮⋯⋯⋯

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-4-16 03:20 PM 發表
明哥衣家都無咩派飯, 一變做社企就好多人要出糧, 香港政府咁有錢, 令市民飽暖的任務應係政府, 唔係用來俾來做show!
C主⋯⋯⋯呢位明哥唔係深水埗社企果位明哥⋯⋯⋯今屆特區政府高官除咗擦鞋吹水仲有咩貢獻⋯⋯⋯劏房瞓快餐店⋯⋯⋯

人家派飯你又話做秀,又唔見你出錢買飯派.

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-4-16 03:20 PM 發表
琴日我5-6點行過想入去幫襯, 明哥係搞緊派飯野喎

善長人翁

引用:
原帖由 小稀 於 2018-4-16 03:14 PM 發表
可憐之人, 自有可恨之處
政府無情,人間有愛……

引用:
原帖由 我愛獅子山下 於 2018-4-16 03:27 PM 發表

C主⋯⋯⋯呢位明哥唔係深水埗社企果位明哥⋯⋯⋯今屆特區政府高官除咗擦鞋吹水仲有咩貢獻⋯⋯⋯劏房瞓快餐店⋯⋯⋯:smile_1 ...
我成日派幾千蚊野窮人, 從來唔公布, 講真真心為市民就應要改變政府的扶貧手法, 唔係借窮人做SHOW為自己謀利益!呢個哥哥仔如果話唔會成立社企, 唔會為左多些生意又唔洗交稅的話我都支持佢 , 最怕又學明哥咁俾人利用變社企分錢, 唔交稅之餘, D飯仲十五蚊變三十五蚊,變相害左大眾咋!!!
真係好心咪自己派下飯票, 或者用良心價例如廿蚊去賣飯囉! 最憎近年的齋鋪要人捐錢先派, 分明借慈善宣傳, 自己唔洗出錢仲有錢賺拎哂光環做法!

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-4-16 03:52 PM 發表

琴日我5-6點行過想入去幫襯, 明哥係搞緊派飯野喎
社署本身都有人負責派飯露宿者, 成立社企額外去做, 妹仔大過主人婆, 你問下d高層幾多十萬年薪人工先去決定是否支持先啦! 一星期派幾百盒飯的成本好低, 有效做到宣傳令飯賣貴些, 基本又是害左另一班無咁窮旦都係窮的人. 根本問題就係要政府解決住屋問題!有左安身之所,自己煮一餐十蚊都唔洗, 洗鬼人派飯咩!

我去支持一下!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]