• 瀏覽: 1,235
  • 回覆: 6
有啲人總係將公投同要求獨立混淆。
首先公投係民眾嘅意願。可以係大比數讚成或反對。
而獨立係國家容唔容許某一省或某地區獨立。
但世事又唔係大家想像咁通過公投就以為可以獨立喎。
近嘅就講吓加泰羅尼亞公投大比數要求脫離西班牙獨立。結果係點大家都知。
遠嘅講北愛爾蘭,要求脫離英國聯邦都講咗好多年,甚至使用到武力抗爭。直到近年氣氛先至緩和番啲。咁又獨立咗未?
係某啲人心目中以為獨立係一件簡單嘅事,只要通過公投就可以。
但世事又係唔係好似某些人咁想?
連西方咁民主咁先進都唔容許有獨立 .
如果有國家肯給予某省或某地區獨立,呢個地區肯定零存在價值。

班福街收左錢就係要搞亂你,正苦幾時先肯23條立法?唔係要去到依接黑咁至識死

只要是成為國家的負累,有些無能的統治者無意承擔,就會放棄管治,給其「獨立」。
例子:巴勒斯坦(地區),馬來西亞,新加坡⋯⋯
新加坡能在獨立後經營只數十年爬上經濟發展的奇蹟,全賴李光耀極權統治,期間無審判便長期關押的真正政治犯不計其數。

引用:
原帖由 Hung196108 於 2018-5-17 06:44 AM 發表
只要是成為國家的負累,有些無能的統治者無意承擔,就會放棄管治,給其「獨立」。
例子:巴勒斯坦(地區),馬來西亞,新加坡⋯⋯
新加坡能在獨立後經營只數十年爬上經濟發展的奇蹟,全賴李光耀極權統治,期間無審判便長期關押的真正政治犯不計其數。 ...
星洲連罵政府都唔得,唔好話反對聲啦,李光耀嘅管治比所謂鐵幕國家更嚴苛。
咁你話民主係咩?
咁樣又係唔係自由換獨立?
星洲唔通真係無反對黨?
其實港獨派爭取嘅係要英國嘅承擔,而唔係叫中共給予香港獨立。英國係道義上有必要俾無心留港或對中共五十年不變不信任嘅人有居英權。
BNO寫明英國公民括弧海外咁係咪應該享有居英權?(英國話如果中共違反五十年不變承諾。可以考慮接收呢一類人仕,重點係考慮。即係話唔一定會收留呢班人)

引用:
原帖由 mart1212 於 2018-5-17 07:41 AM 發表

星洲連罵政府都唔得,唔好話反對聲啦,李光耀嘅管治比所謂鐵幕國家更嚴苛。
咁你話民主係咩?
咁樣又係唔係自由換獨立?
星洲唔通真係無反對黨?
其實港獨派爭取嘅係要英國嘅承擔,而唔係叫中共給予香港獨立。英國係道義上有必要俾無心留港或對中共五十年不變不信任嘅人有居英權。
BNO寫明英國公民括弧海外咁係咪應該享有居英權?(英國話如果中共違反五十年不變承諾。可以考慮接收呢一類人仕,重點係考慮。即係話唔 ...
英國只需承擔給予港人居英權, 反派無必要搞亂香港去爭取獨立或什麼公投, 因為英國根本沒有條件再霸佔香港。
肥彭離任前留下那麼多蘇州屎, 目的是搏懵, 為英廷制造機會攞多D著數, 順便呃下盲毛, 誤導佢地以為除了英國人, 沒人能管好香港。
讓一切亂像無限發酵, 制造仇恨, 加重主權國家的管治難題....是白人才擁有的非常低庒的素質。

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-5-17 09:16 AM 發表

英國只需承擔給予港人居英權, 反派無必要搞亂香港去爭取獨立或什麼公投, 因為英國根本沒有條件再霸佔香港。
肥彭離任前留下那麼多蘇州屎, 目的是搏懵, 為英廷制造機會攞多D著數, 順便呃下盲毛, 誤導佢地以為除了英國人, 沒人能管好香港。
讓一切亂像無限發酵, 制造仇恨, 加重主權國家的管治難題....是白人才擁有的非常低庒的素質。 ...
說出個重點來。

引用:
原帖由 mart1212 於 2018-5-17 09:19 AM 發表

說出個重點來。
但英國佬冇腰骨, 不肯承擔給予港人居英權, 還要搞亂香港, 狼子野心盡現...
難為香港黃絲盲毛仍然眷戀佢地

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]