• 瀏覽: 7,728
  • 回覆: 67
香港教科書裏沒有這個題目,但有大學叫獸向學生洗腦灌輸,造成一邦爭取獨立的怪獸學生。與其防微杜漸,不如寓禁於徵;公開探討。讓有興趣或者無興趣獨立的朋友不妨來個各抒己見,大發高論。

爭取獨立,首先要搞清楚以下幾點。

1, 理由。
2, 條件(形勢)。
3, 程序。
4, 義務與權利。
5, 利弊。
6, 何謂公投。

神某牽頭;

1, 不滿現狀、有“理”想、貪得意。

2, 自以為然、有外部勢力的經費支持。

3, 沒有規定;可以有人訂定,按部就班推動、亦可憑個人率性而為。

4, 義務可以不理,權利就是選票,可以當抬轎人、或者當選議員,高薪厚祿。

5, 利益當然有,鼓吹獨立可能獲得部份選民支持,或許可以飛皇騰逹(還有不便公開的理由)。弊?哈哈哈!未想過。不如你地講啦!

6, 某種關乎整體利弊的亊,執政者不願意負責任,交給國民投票決定。但也有不理現實、不顧後果,意圖奪權的政客,發動公投。

引用:
原帖由 WongManTak 於 2018-4-7 23:28 發表
你正在討論獨立, 也証明:
在香港討論香港獨立或分裂中國, 無違反香港法律或23條!
http://news.discuss.com.hk/viewt ... p;extra=&page=1
出解放軍囉!

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-4-8 07:25 AM 發表

出解放軍囉!
我出學生。六四已經証明老解打唔過學生,老解死傷慘重,學生不死一人。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-4-8 11:19 AM 發表

我出學生。六四已經証明老解打唔過學生,老解死傷慘重,學生不死一人。
天安門之母講大話

引用:
原帖由 ATA6038 於 2018-4-8 01:34 PM 發表

天安門之母講大話
對付老解好易,著睦衣攞大聲公就得。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-4-8 11:19 發表

解放軍對付叛國者唔會手軟。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-4-8 08:07 PM 發表

解放軍對付叛國者唔會手軟。
係叛黨者,老解係黨軍嚟。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-4-9 11:13 發表

係叛黨者,老解係黨軍嚟。
所以美國佬咁掉九忌。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-4-9 12:10 PM 發表

所以美國佬咁掉九忌。
係!人海戰。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-4-9 14:54 發表

係!人海戰。
你依的就系想當年囉!依家中國仲系人海戰?

引用:
原帖由 WongManTak 於 2018-4-7 23:28 發表
你正在討論獨立, 也証明:
在香港討論香港獨立或分裂中國, 無違反香港法律或23條!
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27359284&extra=&page=1
討論獨立同討論港獨係完全唔同嘅範籌。

不要混淆。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-4-9 04:39 PM 發表

你依的就系想當年囉!依家中國仲系人海戰?
打乜戰。
科技戰?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-4-9 22:47 發表

打乜戰。
科技戰?
依家戰爭點會咁簡單,一句到尾?

依家表面上打貿易戰,實際系金融戰,將股市舞上弄下掠水。

但系中國就食住上,依家我學緊嘢。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-4-9 10:53 PM 發表

依家戰爭點會咁簡單,一句到尾?

依家表面上打貿易戰,實際系金融戰,將股市舞上弄下掠水。

但系中國就食住上,依家我&# ...
美國食著中國就真啦!
上次邊個叫人仔升值,升咗未?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]