• 瀏覽: 2,433
  • 回覆: 15
無論佢成功定失敗,民主定獨裁

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-6-17 12:49 PM 發表
愛國愛黨,
愛國唔愛黨,
唔愛國愛黨,
唔愛國唔愛黨,

好彩共產黨趕走咗國民黨呢個廢柴黨,否則中國今日仲衰過印度

1937-1945大家共患難共同抗曰,可以愛,1945-1949每一年要你破產一次,考到公務員都可能會餓死,法幣1946貶值四千倍,1947金圓卷公務員出左糧即刻買晒米都唔夠食幾曰,士兵以二十一兩米做主要人工,上校份人工夠買鼓油,1948銀圓卷又貶值幾千倍....淨係得番蔣宋孔陳,咁又愛得幾艱難.

到時咪「反共」變左「反國」羅, 無左64 好在仲有 228 又可以捐錢

國民黨??

你問愛唔愛台灣? 定愛唔愛日本??

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-6-17 03:45 PM 發表
國民黨??

你問愛唔愛台灣? 定愛唔愛日本??
即係你唔再愛國?

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-6-17 12:49 PM 發表
【愛國】中的【國】包含有兩種含義:一種,是【國家】,它是包含政權在內的,有政治含義的。另一種是【祖國】,這是沒有政治含義的,它是指國土。
那究竟【愛國】,愛的是【愛國家】還是【愛祖國】呢?

一般情形下,愛國包括愛國家及愛祖國,但是,如果國家搞到民不聊生,民怨四起,正如以前中華民國,那國家就不但不值得去愛,還要推翻它,正如共產黨推翻國民黨反動派建立新中國一樣。可以說共產黨【不愛國民黨的中華民國這個國家】還推翻它,但是共產黨【愛祖國】。

無論愛不愛國家,只要國土存在,愛祖國應是永恆的。

現在共產黨帶領人民取得舉世矚目的偉大成就,人民安居樂業,生活美好,人民當然支持它執政啦。所以,國家值得愛,祖國更也愛。

其實你哋所講嘅"愛國"咪即係"愛黨",只要冇咗黨,你哋就唔愛國。

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-6-17 07:59 PM 發表
其實你哋所講嘅"愛國"咪即係"愛黨",只要冇咗黨,你哋就唔愛國。
只有共黨黨員才講愛黨的呀,你講愛黨難道你是共產黨員嗎???

愛黨也講資格的哦,不是共產黨沒有資格講愛黨啵。

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-6-17 07:59 PM 發表
你思想都好單純。

引用:
原帖由 cortet 於 2017-6-17 09:19 PM 發表

你思想都好單純。
根本就邏輯混亂。好似俾人洗咗腦咁。
講真中國共產黨管治得中國非常之好。佢地就系做比你睇,唔似蔡英文政府講,用愛嚟發電!
如果俾國民黨統治中國,宜家都系美國佬話曬事。要你行就行,企就企。根本沒有尊嚴可以講。

邊個執政都應愛國

引用:
原帖由 剛峰 於 2017-6-17 02:31 PM 發表
1937-1945大家共患難共同抗曰,可以愛,1945-1949每一年要你破產一次,考到公務員都可能會餓死,法幣1946貶值四千倍,1947金圓卷公務員出左糧即刻買晒米都唔夠食幾曰,士兵以二十一兩米做主要人工,上校份人工夠買鼓油,1948 ...
你講埋1948年前的事,
樓主講緊係2017年的情況,
九唔搭八!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]