查看完整版本: 一個22歲的小迷糊

啊yin 2017-11-16 10:39 AM

一個22歲的小迷糊

大家好啊 有啲野我唔係好諗得明 想大家點醒下我既

話說我屋企係由父母加兩個哥哥組成的五人家庭住公屋唔懮三餐
讀到中三就無讀轉左讀VTC依家番緊倉
Keep住無女朋友 就算有都係上網識到然後見面然後就連筆友都做唔到

問題黎啦
我起屋企係最細 最無權力 由細到大都比人叫做野
著啲啊哥既舊鞋舊衫 而且幫屋企繼後又唔洗我
開始覺得失去左起屋企既定位 再說屋企住公屋
生左兩個仔經濟上已經好難支撐 然後再生左我出黎:smile_39:
我細個個時生活都好貧困 直到大哥放棄學業出黎打工
所以覺得自己係一個多餘係一個包袱

有人同我講過 話要人地鍾意你首先你一定要鍾意你自己先
.......鍾意自己?! 我一直都做緊我唔想做既人 我點鍾意自己呢?
由於我17歲就出黎打工 我差唔多到左19歲既時候開始識得戴起個面具做人
每日都係帶著個老母番工然後笑住對人 仲要刷鞋
然後開始產生有一個想法 就係女人好做過男人好多好多倍
至少做女人唔洗戴老母番工掛
咁我開始想做女人同戴住面具同帶住老母番工既人 又點會鍾意自己先得架?

小弟第一次 真係好大壓力 忍唔係上黎舒發下 嘈到大家 抱歉:smile_13:

dp0060 2017-11-16 02:15 PM

你好,請問你話你做倉,但點解要帶埋阿媽返工?

啊yin 2017-11-16 04:18 PM

[quote]原帖由 [i]dp0060[/i] 於 2017-11-16 02:15 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=470974007&ptid=27061930][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你好,請問你話你做倉,但點解要帶埋阿媽返工? [/quote]
意思姐係要比人小老母

dp0060 2017-11-16 06:43 PM

嗯…我好明白你H苦況

首先, 你唔應該覺得自己係多餘同埋係一個包袱
你真係咁覺得H話,就要諗下點樣可以多啲收入
既然依份工做得唔開心,就試下搵過一份
同埋家人其實都應該要同要分擔下你H壓力
而唔係單方面諗自己係包袱

既然你一直都做緊你唔想做既人
份工又多問題,就更應該搵過另一份
或者試下轉行
長期受壓只會令問題變得更大