查看完整版本: 香港人真係太負面

海邊肥肥老闆 2017-9-23 12:00 AM

香港人真係太負面

我做數碼傳播,好多時都會用到social media, 但好多時真係要好選擇性地講話題。
以下係提不得:
1. 用簡體字
有時因為想target國內market, 偶爾用上簡體字,但香港人就會負評,覺得點解要就大陸人,但其實想target大陸巿場,唔係話靠大陸,而係公司business direction要用到。
2. 用錯發言人或KOL
用出名童星d網民又話埋人地父母發星媽爸夢。用錯發言人就負評到連人地星頁都負埋。
3. 玩味話題
想玩下野,funny d, 但有時好多留言人太認真,唔識回,唔識笑。
4. 報喜
好多開心事唔知點解d人會想睇人幾時折墮?
香港人放鬆d, 正面d啦! 唔開心搵正常途徑發洩,例如做下運動咁。俾你賺好多,食得好,穿得好但心靈唔富有咪一樣!

connie1106 2017-9-25 10:12 PM

其實真係好正常,就算係班房內既一班小學生,個個都有唔同意見,只不過成年人表達意見有時比較激動(可能佢經歷緊當中苦況)唔好太上心~^^

bubuuutat 2017-9-27 04:48 PM

一樣米養百樣人..

wong3219 2017-9-27 08:54 PM

到到都係嫁啦 中國夠話唔好咁多英文啦

doomyou 2017-9-28 12:19 PM

好多時太認真,唔講得笑:lol

doomyou 2017-9-28 12:20 PM

追求心靈富有對大部分香港人太虛無,唔實際.

真女人2017 2017-10-1 07:49 PM

[quote]原帖由 [i]海邊肥肥老闆[/i] 於 2017-9-23 12:00 AM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=468265335&ptid=26944615][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我做數碼傳播,好多時都會用到social media, 但好多時真係要好選擇性地講話題。
以下係提不得:
1. 用簡體字
有時因為想target國內market, 偶爾用上簡體字,但香港人就會負評,覺得點解要就大陸人,但其實想target大 ... [/quote]

social media , 咪 Facebook ? target 大陸人就用人人網,Wechat 既共產app 咪無港人撘咀羅,又唔需要同志反牆。

鄉趕仁 2017-10-2 07:29 PM

認真便輸了

realgirl 2017-10-16 04:45 PM

系機場做過就知道香港人真係好負面,好緊張,
連最開心既去旅行都一樣
相比起歐美客,佢地真係好warm,positive,polite
有時佢地會同你講笑同埋玩

尼西機場就會知香港人真係幾負面

海邊肥肥老闆 2017-10-16 04:58 PM

好多時佢地講咩商品條例同負評真係玩死我地

~BNO~ 2017-10-18 07:39 AM

因為風光不再,我對著簡體字就自卑。

連續原始 2017-10-22 10:58 PM

香港生活節奏急促,冇辦法。

Lupus1314 2017-10-26 03:21 AM

永遠都改變不了,算了吧

萬家原始的盡頭 2017-11-1 09:28 AM

係呀

gigi0315 2017-11-12 12:17 AM

香港人真系太鍾意投訴

peacelove123 2017-11-14 12:43 PM

Sad 爆

ching141 2017-11-23 03:53 AM

[url]https://www.facebook.com/helptohk/[/url]
大家咁負面,不如幫下手like 下

看到請默念「請求宇宙幫助香港脫離中共操控」
每次唔洗你3秒,看到請分享身邊人。
頁: [1]
查看完整版本: 香港人真係太負面