查看完整版本: 請問邊度買 power gel 較平

ust3 2009-12-16 11:02 AM

請問邊度買 power gel 較平

有時 c 記會減價的 , 請問宜家邊度買平 d  ? thx

Josie1216 2009-12-21 11:51 PM

岩岩買左四包, $10@
係我行咁多間最平的
同款有O的要$14,15

地點: MK 鍾SIR行山鋪(近家樂個間分店)
牌子: GU
希望幫到你啦~

YMTYMT 2009-12-22 04:24 PM

請問是那條街?

老吹哥 2009-12-22 04:30 PM

鍾山間行山舖係登打士街廣華醫院對開好景商場條街,
GU Power Gel盛惠$10一包。

不過似乎GU Power Gel係比較平,好多地方都係$10一
包,反而其它牌子補充食品通常要$14-15一包。

P5C27P5C27P5C27 2009-12-22 07:12 PM

如果你買得多,直接同個代理買都ok
仲有1-2個月過期果的賣4-5蚊包

YMTYMT 2009-12-22 08:46 PM

從未食過. 吃法如何 ?

想買些平時練習時試下有何反應.

要跑多長距離, 如跑20k, 30k .....? 才試到反應.

各師兄們可否分享一下閣下的經驗, 給大家參考 !

P5C27P5C27P5C27 2009-12-22 09:18 PM

[quote]原帖由 [i]YMTYMT[/i] 於 2009-12-22 08:46 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=234696764&ptid=11169361][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
從未食過. 吃法如何 ?

想買些平時練習時試下有何反應.

要跑多長距離, 如跑20k, 30k .....? 才試到反應.

各師兄們可否分享一下閣下的經驗, 給大家參考 ! [/quote]

其實power gel 都係比你比賽無咩力既時候食來保充體力的

power gel呈啫哩狀,有1條條,好似朱古力甘
食法都係用水濕口食,有朱古力味等等
有些係分幾次食,唔同效用既

YMTYMT 2009-12-22 09:52 PM

即是跑到無力時食 ?

P5C27P5C27P5C27 2009-12-22 10:01 PM

[quote]原帖由 [i]YMTYMT[/i] 於 2009-12-22 09:52 PM 發表 [url=http://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=234704060&ptid=11169361][img]http://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
即是跑到無力時食 ? [/quote]

就快冇力,淨番1,兩成力時食啦
因為食左唔係;即時見效架

YMTYMT 2009-12-23 09:30 AM

謝謝 P師兄及老師兄的解答意見.

cavin001 2009-12-26 11:42 PM

師兄食朱古力可能快見效d:lol

jlkw 2009-12-27 12:00 AM

食朱古力效用唔大, 因主要係糖份, 重要唔係單糖, 身體重要做轉化先用得~~ 太慢...身體等唔切
同進行高強度運動時, 身體唔會撥資源去做轉化同消化... 能量gel有高濃度碳水化合物同單糖, 身體可以直接吸收同即用~~~
個人經驗同感覺: GU真係冇咩料到, 我試埋2x 咖啡因果隻, 效果唔明顯, Power Gel最好, 明顯有力到同精神左(當然肌肉o既痛楚依然唔會消去啦), 最好plan定要跑全程o既距離, 再計劃食gel o既timing, 我練全馬跑43k, 通常32k就要食(雖然未係好疲倦, 但唔好真係頂唔住先食), 33-34k d Power Gel開始黎料, 剛好頂倒last 10k~~~

而有d ching跑一場全馬要食3-4包, 我就唔係太過贊成, 因第一會做依賴, 第二食都身體習慣左, 效果會越來越唔明顯, 到時又要再食多d, 變成惡性循環, 到冇gel係手就跑長d都唔得~~

[[i] 本帖最後由 jlkw 於 2009-12-27 12:14 AM 編輯 [/i]]

YMTYMT 2009-12-27 08:54 PM

請問 GU 和 Power Gel 有何分別 ? 某生產商出品的產品牌子?

sandy7 2009-12-28 03:46 PM

比賽先至會食, 練習就唔會食 la... 咁貴.

YMTYMT 2009-12-28 04:29 PM

sandy7 兄,

謝謝意見!

其實想平時試一下反應如何, 我亦是到30k左右開始感覺無能為力.
如反應OK, 則比賽時才會食.
認同如平時娻習時都食, 確實都幾貴!
頁: [1]
查看完整版本: 請問邊度買 power gel 較平